patos logo novi

 

 

 

RIZNICA PROJEKATA

Pregled realizovanih projektnih aktivnosti PATOS-a.

ARTY - Razmena mladih u sklopu programa Mladi u akciji

  

ARTY baner

U okviru programa Mladi u akciji (eng. Youth in action), PATOS je organizovao kulturnu razmenu mladih, koja je za cilj imala da se učesnici iz regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija) dramskim tehnikama osnaže za dekonstruisanje međuetničkih predrasuda i stereotipa, sa ciljem unapređivanja tolerancije i razvijanja prijateljskih odnosa. Razmena se održala u Smederevu od 28.07. do 09.08. 2014. godine.

Opširnije...

ISLANDS

ISLANDS-colorPrezentacijom u UK Parobrod u Beogradu, 23. decembra 2013. godine zvanično je otpočeo novi projekat BAZAARTA i partnera iz Srbije pod nazivom ISLANDS (OSTRVA). Cilj ovog projekta je primena drame u obrazovanju, kao i da podstakne dijalog između učesnika u obrazovanju i osnaži nastavnike da postanu nosioci obrazovne reforme. 

Veza između ostrva je obrazovna drama kroz koju učimo kulturnu osetljivost i veštine.

Opširnije...

ŽIVA BIBLIOTEKA

zblogoNe ceni knjigu po koricama!

Živa bilioteka je projekat Saveta Evrope, koji PATOS organizuje u toku trajanja festivala PATOSoffIRANJE od 2012. godine, uz podršku Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Kancelarije povereništva za zaštitu ravnopravnosti i Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije.

Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme „knjigu” na određeno vreme. Postoji jedna razlika: knjige u Živoj biblioteci su ljudi, i knjige i čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog. Knjige u Živoj biblioteci su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, i koji su često žrtve diskriminacije, predrasuda i socijalne ekskluzije. U ovoj biblioteci, knjige ne samo da mogu da pričaju, već mogu i da odgovaraju na pitanja čitalaca, a mogu i da postavljaju pitanja i da uče.

Opširnije...

PATOSINEMA! - Letnji bioskop u parku (2013)

1. patosinemaUdruženje PATOS je u periodu od 04. jula do 01. septembra 2013. godine organizovalo letnji bioskop u Smederevu. Lokacija bioskopa je bio javni park koji se nalazi pored smederevskog Dunavskog keja. Celokupan program je bio namenjen široj javnosti, a ulaz u bioskop je bio slobodan.
Cilj bioskopa je da oplemeni slobodno vreme mladih i da im ponudi drugačiji filmski repertoar. Na taj način želimo da ukažemo na činjenicu da je potrebno revitalizovati urbanu kulturu, kako bi mladi imali prostora za međusobnu interakciju koja, kao takva, može doprineti socijalnom ozdravljenju i smanjenju opšte apatije u društvu.

Opširnije...

ART4A - Ulica sećanja/Smederevski kuvar (2012/2013)

2. Ulica secanjaProjekat umetnosti u zajednici Art Fora (ART4A) Umetnost za akciju nastao je iz potrebe za razvojem solidarnosti i empatije među sugrađanima, posebno među mladom generacijom. Kroz umetničke akcije podržavamo građane da povrate odgovornost za zajednički prostor i život.
Da li građanin može da utiče na život društva? Tamo gde živimo, u okruženju koje poznajemo, društvo nije apstraktna tvorevina. Naše društvo čine naš prvi komšija, naša komšinica iz susedne zgrade, naš bakalin iz prizemlja, deca iz parka iza naše zgrade... To je naša zajednica. To smo mi.

Opširnije...

IDEAL (2010/2012)

3. IdealIDEAL je program koji kroz naprednu obuku nastavnika i pedagoga u oblasti drame i pozorišta razvija instrumente za interkulturalno učenje, doprinoseći tako izgradnji socijalne kohezije i prevazilaženju diskriminacije među mladima u srpskom društvu.

Nosilac projekta je umetničko udruženje BAZAART iz Beograda, u saradnji sa partnerima: Tvrđava teatar iz Smedereva, Centar za kreativno odrastanje i multikulturnu saradnju CEKOM iz Zrenjanina, Centar za razvoj civilnih resursa CRCR iz Niša i Rudel iz Karkasona, Francuska. Pridruženi partneri su Međuopštinsko društvo za strane jezike i književnost Zrenjanin i PATOS, Smederevo.

Opširnije...

MIT KAO SUDBINA (2006-2008)

4Složenost mitskog nasleđa nalaže temeljan pristup istraživanju i uslovljava da se ono sprovede kroz složen, višestruk i kontinuiran proces. Mitski materijali su tokom vekova doživeli mnogostruke transformacije: oni nose tragove masivnih civilizacijskih pokreta, kulturnih susreta i promena, kao i naslage invencija i intervencija svojih savremenika, posebno umetnika (pevača, slikara, kipara, zanatlija-umetnika, nadarenih sveštenika, itd.). Otuda su mitovi – njihov očuvan pojavni oblik koji kao umetničko tkivo zaodeva osnovnu poruku – do određene mere kontaminirani, što doprinosi zahtevu da se mitska građa pre svega činjenično raščlani.
Stoga je polazna faza u našem – svakako prvenstveno umetničkom procesu – istinoljubiva naučna analiza mitskog materijala.

Opširnije...

AR.CO - Artistic Connectios (2005/2006)

5. ArCoAr.Co – Artistic Conections je Međunarodni kulturni kooperativni projekat vođen od strane lokalne vlade regiona Pulja – odeljenja za Mediteran, u saradnji sa regionom Abruco, odeljenjem za kulturu (Italija), u okviru Međunarodnog kooperativnog programa Evropske Unije INTERREG IIIA Adriatic Crossborder. Cilj Ar.Co projekta je da izgradi evropsku kulturnu mrežu u Jadranskoj regiji između lokalnih samouprava, kulturnih institucija i preduzeća/ustanova koje se bave produkcijom i promocijom pozorišnih predstava. Deo realizacije ovog projekta, za koji je bio zadužen Pulja region, pripao je Teatru Koreja iz Leća, Instituciji za pozorišno istraživanje priznatoj od italijanskog Ministarstva za kulturu regiona Pulja.
Partnerstvo uključuje fizička i pravna lica iz istočno-jadranskih zemalja i italijanskog Jadranskog regiona.

 

Opširnije...