patos logo novi

 

 

 

RIZNICA PROJEKATA

Pregled realizovanih projektnih aktivnosti PATOS-a.

PATOSINEMA! - Letnji bioskop u parku (2013)

1. patosinemaUdruženje PATOS je u periodu od 04. jula do 01. septembra 2013. godine organizovalo letnji bioskop u Smederevu. Lokacija bioskopa je bio javni park koji se nalazi pored smederevskog Dunavskog keja. Celokupan program je bio namenjen široj javnosti, a ulaz u bioskop je bio slobodan.
Cilj bioskopa je da oplemeni slobodno vreme mladih i da im ponudi drugačiji filmski repertoar. Na taj način želimo da ukažemo na činjenicu da je potrebno revitalizovati urbanu kulturu, kako bi mladi imali prostora za međusobnu interakciju koja, kao takva, može doprineti socijalnom ozdravljenju i smanjenju opšte apatije u društvu.

Repertoar se sastojao od 35 filmova, od čega je bilo 25 igranog, 3 animiranog i 7 dokumentarnog karaktera. PATOSINEMA! je realizovana kao revija filmova, koja je u sebi sadržala tri celine. Prva i većinska celina je retrospektiva savremenog evropskog igranog filma. Druga celina je bila savremeni evropski dokumentarni film. Treći deo su činila ostvarenja azijskog kontinenta, gde su prikazana dva igrana, tri animirana i dva dokumentarna filma.
Filmove je PATOS obezbedio kroz saradnju sa brojnim kulturnim institutima, koji su ustupili autorska prava za njihovo javno prikazivanje. Organizacije i zemlje koje su učestvovale u programu su:

• Umetnička grupa IGNIS, Srbija
• Göethe institut, Nemačka
• Francuski institut, Francuska
• Italijanski institut za kulturu, Italija
• EUNIC (Mreža instituta kulture zemalja EU) - Portugal; Španija; Austrija; Bugarska; Mađarska; Grčka; Velika Britanija.
• Institut Konfucije, Kina
• Društvo ljubitelja japanske popularne kulture Sakurabana, Japan

Tokom dva meseca trajanja PATOSINEME!, bioskop je posetilo preko 3000 ljudi. Većinski deo posete su činili mladi, starosti od 15-30 godina.
Revija je imala i prateći program u vidu performansa koji su pre projekcije izvodili glumci pozorišta PATOS, kao i lokalne grupe brejkdensa, latino plesa, manga stripa... Na taj način javnosti je skrenuta pažnja na postojanje jednog jezgra urbane kulture mladih u Smederevu.
Bioskop PATOSINEMA! je realizovan uz finansijsku podršku Fondacije Ana i Vlade Divac. Kao projekat PATOS-a bioskop na otvorenom je na konkursu Znam šta hoću, ove fondacije, izabran među 7 najboljih projekata u konkurenciji od 50. Nakon projekta Ulica sećanja, ovo je drugi projekat PATOS-a koji se realizovao kroz ovu fondaciju.
Nakon prve godine PATOS nastavlja realizaciju bioskopa na otvorenom PATOSINEMA!, kako bi stvorio novo mesto okupljanja Smederevaca, sa ciljem promovisanja filmske i gradske kulture kod mladih.

LOGO - Fondacija Ana i Vlade DivacProjekat je podržan od strane
Fondacije Ana i Vlade Divac