patos logo novi

 

 

 

RIZNICA PROJEKATA

Pregled realizovanih projektnih aktivnosti PATOS-a.

ŽIVA BIBLIOTEKA

zblogoNe ceni knjigu po koricama!

Živa bilioteka je projekat Saveta Evrope, koji PATOS organizuje u toku trajanja festivala PATOSoffIRANJE od 2012. godine, uz podršku Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Kancelarije povereništva za zaštitu ravnopravnosti i Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije.

Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme „knjigu” na određeno vreme. Postoji jedna razlika: knjige u Živoj biblioteci su ljudi, i knjige i čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog. Knjige u Živoj biblioteci su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, i koji su često žrtve diskriminacije, predrasuda i socijalne ekskluzije. U ovoj biblioteci, knjige ne samo da mogu da pričaju, već mogu i da odgovaraju na pitanja čitalaca, a mogu i da postavljaju pitanja i da uče.

Interesovanje za Živu biblioteku u Smederevu je izuzetno veliko o čemu svedoči i čak 200 čitalaca za dva dana prve godine, a druge godine je taj breoj čitalaca bio takođe 200 ali za samo jedan dan, što potvrđuje da je Živa biblioteka postala jedan od najvažnijih događaja tokom godine u Smederevu. 

PATOSoffIRANJE i Živa biblioteka nastavljaju da čuvaju svoje „knjige“ od zaborava i čine da Smederevo bude grad različitosti i tolerancije.

 

COE-Logo-Pantone-TypoWhiteProjekat je podržan od strane 
Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu

 

LOGO - Poverenik

Projekat je podržan od strane
Povereništva za zaštitu ravnopravnosti 

LOGO - Ministarstvo omladine i sportaProjekat je podržan od strane 
Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije