patos logo novi

 

 

 

RIZNICA PROJEKATA

Pregled realizovanih projektnih aktivnosti PATOS-a.

IDEAL (2010/2012)

3. IdealIDEAL je program koji kroz naprednu obuku nastavnika i pedagoga u oblasti drame i pozorišta razvija instrumente za interkulturalno učenje, doprinoseći tako izgradnji socijalne kohezije i prevazilaženju diskriminacije među mladima u srpskom društvu.

Nosilac projekta je umetničko udruženje BAZAART iz Beograda, u saradnji sa partnerima: Tvrđava teatar iz Smedereva, Centar za kreativno odrastanje i multikulturnu saradnju CEKOM iz Zrenjanina, Centar za razvoj civilnih resursa CRCR iz Niša i Rudel iz Karkasona, Francuska. Pridruženi partneri su Međuopštinsko društvo za strane jezike i književnost Zrenjanin i PATOS, Smederevo.

U okviru programa koji je trajao godinu dana, ostvarile su se sledeće aktivnosti:

• Edukativne radionice za primenu dramskih tehnika u učenju, namenjene pedagozima
• Razvoj pozorišnih predstava sa osnovcima i srednjoškolcima na temu različitosti, koje će uz pomoć profesionalnih dramskih umetnika voditi nastavnici i pedagozi – polaznici radionica
• Izrada edukativnih priručnika iz oblasti interkulturalnog učenja i kreativnog dramskog rada, i izrada dokumentarnog filma
• Organizacija javnih debata o kulturnom pluralizmu u svetu mladih

Zasnovan na tehnikama drame i pozorišta, program ukazuje na edukativni potencijal drame i pozorišta, kao i umetnosti uopšte, u obrazovno-vaspitnom radu.
Program obuhvata oko 100 edukatora u Srbiji, koji će veštine usvojene kroz program primeniti u radu sa mladima. Po završenom ciklusu doedukacije, nastavnici i profesori su, uz podršku umetnika – voditelja radionica, sa svojim grupama (stariji osnovci i srednjoškolci) radili na pripremi pozorišnih produkcija koje su na svom terenu istraživale teme diskriminacije i kulturne različitosti.
Program je vodio tim stručnjaka koji čine profesionalni dramski pedagozi, reditelji, glumci, koreografi, dramaturzi, muzičari i likovni umetnici. Uključena je i stručna podrška psihologa u razvijanju instrumenata za edukatore, kako bi se, od materijala nastalog kroz radni proces, uobličile dve publikacije: Priručnik za interkulturalno učenje (štampan i distribuiran školama, i dostupan na internetu), i Vodič kroz kreativni dramski proces (štampan i dostupan na internetu).
Edukaciju su pratile omladinske pozorišne produkcije u četiri grada u Srbiji, a najuspešnije su predstavljene na međunarodnim pozorišnim festivalima. Premijerna izvođenja predstava praćena su javnim debatama na temu različitosti i tolerancije među mladima, koje okupljaju predstavnike društvenih grupa i struktura koje svojom saradnjom i delovanjem mogu doprineti unapređenju poštovanja različitosti i kulture dijaloga među mladima u Srbiji. Kao finale projekta, razvijena je zajednička međunarodna ulična predstava koju je režirao reditelj iz Francuske, Alban Varet. Radionica ovog performansa koji je nosio naziv Neko svako je održana u Smederevu, gde je na kraju i izvedena.
PATOS je pripremio performans Tačka kroz proces vođen u okviru IDEAL-a. Kroz priču o sebi i drugima o nama i njima, o onima mladi članovi PATOS-a su ispitivali svoje stavove, upoznavali se i stupili u interkulturalni dijalog koji su predtsavili ovim performansom na Glavnom gradskom trgu u Smederevu.

Preuzmite Priručnik za interkulturalno učenje OVDE
Preuzmite Vodič kroz kreativni dramski proces OVDE

Sadržaj teksta preuzet sa sajta udruženja BAZAART

EU flag normalProjekat je podržan od strane Evropske Unije
kroz program „Podrška civilnom društvu“