patos logo novi

 

 

 

NOĆ SEĆANJA


noc secanja 00Performans nastao kroz projekat ART4A - Ulica sećanja

Scenario i režija: PATOS
Scenografija: PATOS
Scenski pokret: PATOS
Igraju: Miloš Stanković, Nevena Gačić, Anja Todorović, Dragan Dželetović, Marija Stevanović, Nikola Milojić, Katarina Pendić, Dunja Petković, Ada Vera Petković, Vida Antonijević, Milica Savić, Ivona Mitić, Kaća Zdravković, Stefan Rakić

Produkcija: PATOS i Bazaart
Sezona 2012/2013.

Trajanje 10'

Sve što jeste i jesmo, baca svoju senku.
Nil Gejmen, pisac

Identitet pojedinca se ogleda kroz njegova dela. Ona ne moraju biti vidljiva okom, postoje dela i procesi koja se odvijaju unutar nas. To je naša paralelna realnost, gde su misli fluidne i ne odražavaju uvek naše reakcije i delovanja u spoljašnjem taktilnom svetu. PATOS se iz ovog razloga obratio publici uz pomoć senki, koje smo želeli da tumačimo kao neme svedoke nas samih. Ti svedoci nemaju ni reči ni boje, ali svojim prisustvom one ukazuju na konstantni dualitet naših ličnosti. Senke su često iskrenije i zato smo želeli da one ispričaju svoju priču svojim jezikom.
U sklopu projekta ART4A, PATOS se bavio identitetom grada Smedereva i njegovih građana. Svaki građanin Smedereva nosi jednu priču koja često uopšte ne liči na priču njegovog komšije. Njihovi dedovi često nisu nosili iste kape, obuću, odelo, nisu živeli u istim ili sličnim kućama, nisu bili vični istim veštinama, ponekad čak nisu govorili ni istim jezikom. Sa njima su u Smederevo stizala nova shvatanja šta je lepo, vredno i dostojno. Njihove priče predstavljaju osnov za performans, kroz koji smo želeli da osvestimo razlike među Smederevcima, razlike koje upravo čine jedinstven građanski duh i zajedništvo ovog grada, a ne tačku netolerancije i međusobnog nerazumevanja. Gradovi su ljudi koji u njima žive, a senke su tu da nas na to konstantno podsećaju.