patos logo novi

 

 

 

DOBRA DEVOJČICA

DD smallTom Stopard

Režija: Teodora Matović i Milana Matejić
Igraju: Katarina Živković, Milana Matejić, Dunja Petković, Nina Krčum, Irena Marjanović, Marija Nenadov, Aleksandra Torlaković, Pavle Šakić, Teodora Matović, Nastasija Radovanović, Danica Vasiljević, Anđela Andreski i Ivan Đurić.
 
Ko su danas Dobre devojčice?
Zašto one ćute?
Zašto se o njima se ćuti?
 
Aleksandra Nikolajeva je celog svog života igrala ulogu dobre devojčice. Kada celog života igraš jednu ulogu, pre ili kasnije gubiš svoj identitet i postaješ statista u sopstvenom životu. Hod po žici se, u Aleksandrinom slučaju, pretvara u hod po struni, koja svakog trenutka može da pukne. Da li si zaista bila dobra devojčica Aleksandra Nikolajeva?
„Dobra devojčica“ je komad nastao inspirisan tekstom Toma Stoparda „Every good boy deserves favour“, koji je potom adaptiran u scensko istraživanje posledica nasilja u porodici, sa posebnim osvrtom na nasilje nad ženama. Autori predstave su članovi PATOS-a srednjoškolskog uzrasta, a „Dobra devojčica“ predstavlja njihovu potrebu da skrenu pažnju na jedan veliki poblem savremenog društva, ali i da pokrenu svojim umetničkim stavom javnu debatu o bolnoj temi.
„Dobra devojčica“ je realizovana kao omladinski projekat u sklopu programa „Mladi su zakon 2015“, finansiran od strane Ministrstva omladine i sporta Republike Srbije.
 

Produkcija: PATOS
Prijatelj predstave: Centar za kulturu Smederevo
Premijera: Oktobar, 2015.  
Sezona 2015/2016. 

Trajanje 45'